Opleiding opleiding Opleiding opleiding

Opleiding ecologie


De natuur maakt een essentieel onderdeel uit van ons leven hier op aarde. Dit is een visie die door steeds meer personen en bedrijven omarmd wordt. Als ecologisch deskundige heb je de belangrijke taak om de natuur te beschermen. Tijdens de opleiding ecologie leer jij het samenspel van mens en natuur te begrijpen en hierin te adviseren.

Je volgt tijdens de opleiding ecologie klassikale lessen, maar ook lessen in het veld. Het werk van een ecologisch deskundige speelt zich tenslotte niet alleen binnenshuis af. 

 

alt_hier

STUDIEDUUR

De opleiding duurt plm. 24 maanden, afhankelijk van het beschikbare veldwerk.
alt_hier

ERKENDE OPLEIDING

De opleiding wordt afgesloten met een waardevol instellingsdiploma op hbo niveau
alt_hier

KOSTEN

De kosten van de opleiding bedragen € 4995,- (incl. Veldwerk en excursies)
Opleiding opleiding Opleiding opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding ecologie?


De start van de opleiding ecologie richt zich allereerst op de samenhang van het ecologisch systeem. Waarom is het belangrijk en hoe is het ecologisch systeem met elkaar verbonden. De wet- en regelgeving is een belangrijk onderdeel en moet ervoor moet zorgen het systeem te beschermen. Daarbij komen ook de vrijheden aan bod, die we hebben om in de natuur te leven.

De opleiding kent verder een praktische inslag. Er wordt veel aandacht besteed aan de werkzaamheden die jij als ecologisch deskundige precies gaat doen. Hierbij gaat het om het schrijven van een ecologisch werkprotocol, uitvoeren van flora en fauna QuickScans, verdiepingsonderzoek, het nemen van mitigerende maatregelen en het aanvragen van ontheffingen.

 

Opleiding opleiding

Een diploma op hbo niveau


De opleiding ecologie is erop gericht jou alle vaardigheden aan te leren om als ecologisch deskundige aan het werk te gaan. Geen zweverige opleiding, maar een opleiding waarbij de daadwerkelijke werkzaamheden van een ecologisch deskundige belicht worden. 

Binnen het reguliere onderwijs komen slechts enkele elementen van dit prachtige beroep aan bod. In samenwerking met bedrijfsleven, ecologen en beoordelaars van het bevoegd gezag, is daarom deze opleiding ontwikkeld. Het niveau van de opleiding en het veldwerk is op mbo-niveau, maar voor het rapporteren en schrijven wordt verwacht dat je op hbo-niveau kunt werken. De opleiding wordt daarom op hbo-niveau verzorgd en geëxamineerd. Bij voldoende resultaat ontvang je een waardevol instellingsdiploma, dat geldt als bewijs van bekwaamheid. 

 

 

hovenier
Studiegids
pijl

DOWNLOAD STUDIEGIDS

pijl

DOWNLOAD STUDIEGIDS

Hoe is de opleiding ingedeeld?


De opleiding kent een divers aantal klassikale lessen die worden gecombineerd met veldwerk en thuisopdrachten. Aangezien veldwerk seizoensgebonden kan zijn, worden data voor veldbezoeken tijdens de opleiding ingepland, afhankelijk van het beschikbare werk. Er is voor de opleiding ecologie geen vooropleiding nodig, maar hbo werk- en denkniveau is gewenst.

Aan het eind van de opleiding doorloop je zelfstandig een volledig ecologisch vraagstuk. Deze eindopdracht zal bestaan uit o.a. de volgende punten:

  • Offerte
  • Onderzoek en verslaglegging
  • Vergunningsaanvraag
Opleiding opleiding Opleiding opleiding

Kosten opleiding


De opleiding ecologie wordt in twee jaar aangeboden. Het eerste jaar volg je alle lessen en het tweede jaar gebruik je voor veldwerk en onderzoek. De kosten van de opleiding bedragen € 4995,-. Ben je werkzaam binnen de sector hovenier dan is het mogelijk subsidie aan te vragen via de Colland regeling voor deze opleiding. Bekijk voor meer informatie de website van Colland.

Tijdens de opleiding doorloop je verschillende specialismes waaronder:

  • Vleermuizen
  • Grondgebonden zoogdieren
  • Vogels (incl. jaarrond beschermde nesten)
  • Amfibieën, reptielen en vissen

Al deze specialismes worden uitgebreid behandeld en word je tijdens de opleiding meegenomen het veld in.

Opleiding opleiding

Veel gestelde vragen


Hoogstwaarschijnlijk in januari. Zodra we definitief weten of het doorgaat, per wanneer en op welke dagen, informeren we je via onze nieuwsbrief en LinkedIn. Wil je per mail op de hoogte worden gehouden? Laat ons dit dan even weten via info@terratrainingen.nl.

In onze ecologiegroepen vind je een diverse mix van deelnemers, van jong tot oud. Sommigen hebben al een achtergrond in de natuursector, terwijl anderen uit heel andere beroepen komen. Je hoeft dan ook geen specifieke vooropleiding te hebben om deel te nemen. Wat iedereen gemeen heeft, is een grote passie voor en interesse in de natuur. Je leert met gelijkgestemden.

Jazeker, de opleiding is goed te combineren met een baan. Je hebt één keer per twee weken een opleidingsdag, altijd op een vaste dag in de week. Daarnaast ga je ongeveer zeven keer per jaar op een veldexcursie, die altijd op zaterdag plaatsvindt. De klassikale lessen en excursies zijn alleen tijdens het eerste jaar. In het tweede jaar doe je zelfstandig onderzoek, dit neemt ongeveer 200 tot 300 uur in beslag.

Het niveau van de opleiding en het veldwerk is op mbo-niveau, maar voor het rapporteren en schrijven wordt verwacht dat je op hbo-niveau kunt werken. Dit betekent dat je in staat moet zijn om je bevindingen helder en gestructureerd op papier te zetten. Deze combinatie van praktijkgerichte en theoretische vaardigheden maakt de opleiding uitdagend, maar ook goed haalbaar voor mensen die al ervaring hebben in een werk- of praktijkomgeving.

Na het afronden van de opleiding ecologie ontvang je van Terra trainingen een erkend instellingsdiploma. Dit diploma voldoet aan de wettelijke eisen voor beroeps- en educatieve programma's in Nederland. Het diploma wordt erkend binnen de sector en biedt een goede basis om verder te werken of te specialiseren binnen het ecologische werkveld.

Na deze opleiding mag je jezelf ecoloog noemen. Deze titel geeft aan dat je gespecialiseerd bent in het onderzoeken, beoordelen en beheren van ecosystemen, en dat je in staat bent om advies te geven over natuurbehoud en biodiversiteit. De titel laat zien dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om bij te dragen aan duurzame projecten, milieueffectrapportages, en natuurbescherming.

De carrièremogelijkheden na het afronden van de opleiding Ecologie bij Terra trainingen zijn divers. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij (milieu- en) ecologisch adviesbureaus, natuurbeschermingsorganisaties, overheidsinstanties (zowel gemeentelijke, provinciale als landelijke overheden hebben ecologische deskundigen nodig voor de implementatie van beleid rond natuurbehoud, biodiversiteit, en de Wet natuurbescherming), ingenieurs- en bouwbedrijven, land- en tuinbouwbedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten en waterbeheerbedrijven.

Bij deze opleiding loop je geen officiële stage. Vind je het echter waardevol om al praktijkervaring op te doen, is dit uiteraard mogelijk. De opleiding Ecologie van Terra trainingen biedt veel mogelijkheden, en er zijn tal van opties om praktijkervaring op te doen. Je kunt bijvoorbeeld praktijkervaring opdoen bij het bedrijf waar je al werkt of je aanmelden bij een ecologisch adviesbureau en deelnemen aan veldwerk. Veel ecologische adviesbureaus zijn aangesloten bij het Netwerk Groene Bureaus (NGB). Ons advies is om eerst bij het NGB te kijken of er een bedrijf in jouw omgeving is dat praktijkervaring biedt en contact met hen op te nemen. Om als opleider onafhankelijk van marktpartijen te kunnen functioneren, geven we helaas geen advies of verwijzing naar een specifieke organisatie.

Heb je na het lezen van deze informatie nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

hovenier

Copyright Terra Trainingen 2024