Opleiding Ongediertebestrijding


Wil jij een toekomst opbouwen in de ongediertebestrijding? De opleiding tot ongediertebestrijder biedt een stevige basis en de benodigde certificeringen om professioneel aan de slag te gaan. Je leert alles over het signaleren, beheersen en bestrijden van diverse soorten plaagdieren op een veilige en duurzame manier. Daarnaast krijg je inzicht in wet- en regelgeving, preventieve maatregelen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Deze opleiding wordt aangeboden in samenwerking met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), de marktleider in de plaagdiersector. Dankzij de eigen onderzoeksafdeling van KAD worden de nieuwste ontwikkelingen direct in het lesmateriaal verwerkt. Dit garandeert dat jouw kennis altijd actueel is en volledig aansluit op de praktijk.

Vraatschade plaagdier
Secundaire afbeelding van de opleiding

Alles wat je moet weten

Opleiding informatie


Duur van de opleiding
1/2 jaar
Kosten
€ 3.250,-
Eerstvolgende startdatum
2025
Niveau
Vergelijkbaar met MBO-4

Wat leer je tijdens de opleiding Ongediertebestrijding?


Tijdens de opleiding ongediertebestrijding ontwikkel je de essentiële kennis en vaardigheden die nodig zijn voor professionele plaagdierbeheersing. De opleiding bestaat uit acht theoriedagen en twee praktijkdagen, waarin onderwerpen als plaagdierbiologie, determinatie, Integrated Pest Management (IPM), veilig gebruik van biociden en wet- en regelgeving uitgebreid aan bod komen.

De praktijklessen, die in Wageningen plaatsvinden, richten zich op het herkennen van plaagdieren, het uitvoeren van inspecties en bestrijdingstechnieken, en effectieve communicatie met klanten. Dankzij de kleinschalige groepen van maximaal vijf deelnemers krijg je persoonlijke begeleiding en uitgebreide oefenmogelijkheden.

Erkende opleiding met officieel diploma


De opleiding ongediertebestrijding is erkend door het Register Plaagdierbeheersing en Milieuverantwoordelijkheid (RPMV). Bij succesvolle afronding ontvang je het officiële Bewijs van Vakbekwaamheid “Beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen”, beter bekend als de licentie Bestrijdingstechnicus.

Deze licentie is vijf jaar geldig. Om de geldigheid te behouden, dienen licentiehouders binnen deze periode minimaal 100 nascholingspunten te behalen. Dit komt neer op ongeveer vier nascholingsdagen, waarbij elke dag wordt afgesloten met een erkend examen waarin de opgedane theorie wordt getoetst.

Extra afbeelding opleiding